Markedsføring av spill og reklame i Norge

Hvilke reklamer vi har sett på TV, har utviklet seg mye de siste årene. I dag kan vi bare se de mange spillforetakenes markedsføring på noen få TV-kanaler, siden det er forbudt for TV-kanaler som sender fra Norge, å reklamere for spillselskaper som ikke har tillatelse til lotterivirksomhet.

fjärrkontroll-tv-reklam

Det er forbudt å drive markedsføring for reklame og spill i Norges land. Allikevel kan vi for eksempel på TV3 og  Viasat bli godt informert om de mange spillforetakene på internett. Skifter vi kanal til for eksempel NRK, TV2 og TVNorge, finner vi ingen reklame for spillselskaper. Selv om det ikke er lov å markedsføre de mange spillforetakene på TV, omgår de utenlandske spillselskapene reklameforbudet ved å sende via TV-kanaler som sender utenfor norske grenser.

Ser vi i norske magasiner og aviser, finner vi heller ikke reklame for spillvirksomhet her. Ei heller i postkassen vil du motta slik reklame, og dette gir et lettelsens sukk for alle som har reservert seg mot å reklame i det hele tatt. Det er også forbudt å sende reklame for spillselskaper i posten.

Vi har i nyere tid fått med oss markedsføringen til spillforetak som Unibet og Vegas Casino på TV, men lotteritilsynet har forsøkt stoppe markedsføringen på internett. Ved å gå etter de som videreformidler reklamen, for eksempel YouTube, stanser de all markedsføring som bryter med det norske forbudet mot lotterireklame.

I starten av spillvirksomheten i Norge var det stor skepsis til spillforetak, fordi de ble assosiert med spillavhengighet og usikkerhet. Verken Lotteritilsynet eller den norske stat klarte å stoppe lidenskapen for onlinespill. Etter hvert har forbudet blitt noe mindre strengt, og norske aktører har også fått flere spill og markedsføringskanaler. Vi har til og med hatt første NM i poker på norsk jord. Lidenskapen for spill er uansett stor, og bare tiden vil vise om Lotteritilsynet vil stoppe reklamen også på nett.